Frittelle
di riso di San Giuseppe - ma pedig József avagy San Giuseppe napon,
nem lehet elmenni az olasz sütemények mellett! A frittelle di riso egy rizs
alapú tésztából sok cukorral készült golyócska forma süti, olajban sütve. A rizs íze nem
tolakodó, fel sem tűnik, szinte csak akkor érzem, mikor a nevét tudakolom
ennek az isteni finomságnak.
Heteken át
tartó esőben nem lehet más tenni, mint esernyőt bontva eltotyogni a
falu cukrászdájába, hogy a cipőnkbe merített víz mellé boldogságforrást is merítsünk. Ezen kívül mivel
Firenzében is minden méteren cukrászda csábítja az eső elől az embert, annyira
nem is akarunk már ellenállni a kísértésnek.
Gondolatban
Nápolyba utaztunk a babà-val, a rumban megforgatott piskóta alapú sütivel, ami
esetenként cukrászkrémmel vagy tejszínhabbal és eperrel, málnával díszített.
Átugrunk Szicíliába cannolo-t enni és hallgatni a toszkánai cukrász nénit, mennyire mulattatja őt az a tájszólás és hogy várja már a hétfő esti Montalbano sono-t!
Átugrunk Szicíliába cannolo-t enni és hallgatni a toszkánai cukrász nénit, mennyire mulattatja őt az a tájszólás és hogy várja már a hétfő esti Montalbano sono-t!
Ha éppen
nem utazunk, jöhet egy mindenfelé jól bevált croissant, vagy ahogy
délen mondják: cornetto amit persze északon nem értenek, mert nekik inkább brioche
– mindenféle szokásos ízben – lekváros, csokis, cukrász krémes, alla nutella pedig javasolt reggeli nyűgösségre, rosszkedv esetére és végülis bármikor :)
Profiterol
és crepes – na jó aláírom, nem olasz, de azért ezek is nagyon kedveltek szerte
talián földön. Csakúgy mint a tiramisù és a crostata: linzertészta rácsai
alatt általában csokikrém lapul… eszembe jutnak a nevét-sem-tudom apró golyósütemények
finom töltelékkel. El ne feledkezzek a zabaione – tojáslikőrös krémmel töltött
sütiről sem. Nameg a millefoglie…
Tavasz
révén Húsvét előtt – után – közben került az asztalra colomba, ami hasonlóan
karácsonyi panettone-hoz, kuglóf jellegű tésztából készül, de ez időtájt galamb formát ölt.
Újra
Firenze, eszembe jut a legjobb piac, a Mercato Sant’Ambrogio süteménye: vékony linzertészta
lap rogyadozik a narancs később eper, kiwi, ananász karikák súlyától. A
firenzeiek természetesen képesek süteményre is giglio-t vagyis liliomot
rajzolni, melynek neve: schiacciata alla fiorentina, de ezt nem kóstoltam,
piskóta szerű tésztának tűnik.
De mégis inkább
keljünk útra ismét: Prato-ban vár minket a híres biscotto – a helyi keksz, aminek van
kőkemény, fogtörő változata de jobb a lágy típusút választani. Egyszerű keksz,
aszalt gyümölccsel vagy csokidarabokkal. Szintén e kisvárosban eszegettem
brutti buoni nevű ronda de finom süteményt. Itt vettem édes rozmaringos kiscipót,
de ezt nem ajánlom, mert túlzásba vitték a rozmaringot benne. Legalább egy évre
túlettem magam eme fűszerből.
Most pedig
irány Lucca! Egyszerű gyümölcskenyérhez hasonló sütijük Buccellato névre hallgat – aszalt
gyümölccsel nagyrészt mazsolával, ez utóbbi sütiben nem az esetem, de ez alkalommal mégis feláldozom magam a kóstolás
kedvéért.
Zárásként a legaranyosabb az ungheresi vagyis magyarok - leveles tészta lekvárral, sok porcukorral - milyen édesek vagyunk!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése